Karl-Erik Tallmo,
artikelregister

Får ej kopieras utan författarens medgivande. Copyright © Karl-Erik Tallmo

Dagens Nyheter 2/9 1997Digital jukebox med svensk rock

I går öppnade Arkivet för ljud och bild (ALB), på Karlavägen 100 i Stockholm, sin "digitala jukebox" för allmänheten.

Det är 200 svenska rock- och poplåtar från 50-talet till idag som har digitaliserats och lagrats på dator. Urvalet, som gjorts av det tämligen nybildade Svenskt rockarkiv, spänner från Little Gerhard och Rock-Olga till Erik Gadd och Rebecka Törnqvist.

Vid en PC kan besökarna söka på nyckelord, artister och titlar, och man kan sedan lyssna på musiken, titta på skivomslaget och läsa fakta och kataloginformation.

Det här är en sorts prototyp för framtida - och större - projekt. Men det är inte alldeles okontroversiellt från upphovsrättssynpunkt. På Kungl. Biblioteket får man ju läsa böcker helt fritt, men vill man ta del av motsvarande pliktleveranser av inspelningar hos ALB, räknas det som uppförande och kräver alltså tillstånd. ALB har nu betalat upphovsmännens intresseorganisationer för tillståndet att bedriva ett års provverksamhet.

Sven Allerstrand, chef för ALB, menar att samarbetet med Svenskt rockarkiv kan bilda mönster för framtiden. ALB står för kunnandet när det gäller teknik och policy i bevarandefrågor, medan andra kan stå för sådana fackkunskaper som är nödvändiga för urval och presentation.

Karl-Erik Tallmo
[Tillbaka till Artikelindex]
[Tillbaka till Karl-Erik Tallmos startsida]