Karl-Erik Tallmo,
artikelregister

Får ej kopieras utan författarens medgivande. Copyright © Karl-Erik Tallmo

Dagens IT, 11/3 1997Affärskultur krockar med internetkultur

Innan handeln brakat loss ordentligt på Internet startar nu nästa bransch sin revirstrid: nyhetsförmedlarna.

Jag tror det är en delförklaring när nu bland annat CNN, Time-Warner, Washington Post och Wall Street Journal stämmer företaget Totalnews för upphovsrätts- och varumärkesintrång.

Totalnews erbjuder inget eget nyhetsmaterial utan förmedlar intressanta länkar. Men detta gör ju nästan alla på www.

Det som upprör är att länkarna inte leder till olika webbställen på vanligt vis utan att man får se dem i en ram (frame) medan man är kvar hos Totalnews. Dessutom säljer Totalnews annonser - med andras innehåll som lockbete.

Striden om ramar var väntad. De flesta betraktar nog vanliga länkar som oproblematiska, ungefär som litteraturhänvisningar i böcker. Att å andra sidan länka en bild till sin sida från någon annans är lika klart stöld.

Ramar däremot är en gråzon, i praktiken ett eget litet gränssnitt mot resten av www. Med Totalnews strategi kan man mycket väl komma att rycka undan mattan för projekt som Torget och Passagen, eftersom man lätt skapar en tjänst med skenbart mycket eget material.

Detta handlar förstås också om vem som är störst och vem som drar vem. Vore CNN & Co små, skulle de tveklöst vara glada över draghjälpen. Nu tycker de att det är de som drar.

Jag kan delvis förstå att man tycker att andra åker snålskjuts när de gör pengar på annonser utan eget nyhetsmaterial. Men synergieffekterna kan vara oväntade på Nätet. Hos Totalnews kan ju exempelvis. CNN:s annonsörer lätt bli sedda även av Washington Posts läsare. Kärandesidan har missat det där med Internets kultur och tradition. Man får inte vara så rädd att hjälpa till att dra lite. Hela idén med länkar gör alla på Nätet till grannar. Precis som i verkligheten kan detta leda till den största osämja, eller till samarbete.

En viktigare invändning än den rent ekonomiska är nog att den som "ramas" förlorar kontrollen över hur det egna materialet presenteras, vilket är en av grundstenarna i upphovsrätten.

Jag tror ändå de flesta inblandade vinner på en generös hållning i det här fallet. Annars blir vanliga länkar nästa angreppspunkt, och då är hela idén med www i fara.

KARL-ERIK TALLMO
tallmo@nisus.se
[Tillbaka till Artikelindex]
[Tillbaka till Karl-Erik Tallmos startsida]