Karl-Erik Tallmo,
artikelregister


Får ej kopieras utan författarens medgivande. Copyright © Karl-Erik Tallmo

Dagens Nyheter, 21/2 2006

Tidig tröst för tjockisar

Apropå Staffan Skotts kåseri om fett och fetma (16/2). Han nämner Richard Mackarness som en pionjär när det gäller diet med låg kolhydrathalt. Men det finns en ännu äldre föregångare till Atkins- och GI-dieterna.

På 1860-talet gav snickaren och likkistmakaren William Banting ut en liten skrift med titeln "Letter on Corpulence", som trycktes i åtskilliga upplagor i både Europa och USA. Han beskriver hur han 1862 i samband med en öronåkomma fick kontakt med en läkare som gav honom råd om hur han skulle gå ned i vikt:

"De födoämnen som jag fick rådet att så mycket som möjligt avstå ifrån var: Bröd, smör, mjölk, socker, öl och potatis, som hade varit dominerande (och som jag trodde oskyldiga) beståndsdelar av min försörjning, eller i varje fall hade de under många år varit en ohämmad vana. Detta, sade min utmärkte rådgivare, innehåller stärkelse- och sackarinämnen, som har benägenheten att bilda fett, och bör undvikas helt. Vid första påseendet tycktes det mig att jag då skulle ha mycket lite kvar att leva på, men min gode vän visade mig snart att det fanns åtskilligt."

Banting beskriver sedan en matsedel där han äter fårstek, njure, bacon, vilken fisk som helst utom lax, herring och ål, alla grönsaker utom potatis, palsternacka, rödbeta, kålrot eller morot. Lika strikt som Atkins är han dock inte, han tillåter sig ett kex ibland och en whisky. Och Atkins tillåter ju mjölk och smör. Annars är Bantings och hans läkare William Harveys idéer påfallande lika de som nu blivit moderna.

Det är lite ironiskt att bantning - ett ord som syftar just på William Banting - i decennier har kommit att förknippas med ett ganska mekaniskt räknande av kalorier och undvikande av fett, när de ursprungliga idéerna inte var särskilt asketiska.

Bantings skrift finns på flera ställen på webben, t.ex. på http://www.theomnivore.com/WilliamBanting.html. Banting var ju inte själv läkare, så vill man läsa lite mera fysiologiska diskussioner kring saken kan man försöka hitta William Harveys skrift från 1872, "On Corpulence in relation to disease, with some remarks on diet".

NOT: Rödmarkerad text ströks i den tryckta versionen. Rubriken är redaktionens.


[Tillbaka till Artikelindex]
[Tillbaka till Karl-Erik Tallmos startsida]