”Föreställ dig att du blir allvarligt sjuk.
  Föreställ dig att du tvingas acceptera en förtidspension vid 37 års ålder, utan att du har blivit ordentligt medicinskt utredd.
  Föreställ dig sedan att det visar sig att du har många sjukdomar.
  Och tänk dig att oavsett om du får magsår, hjärnblödningar eller cancer, så får du fel diagnos flera gånger.
  Försök att föreställa dig att du kommer att mista livet på grund av att en cancer upptäcks för sent.
  Tänk dig sedan att verksamhetschefer och tillsynsmyndigheter kommer med bortförklaringar till allt. Om man ens utreder det som ska utredas.
  Allt detta har hänt i verkligheten. Det har hänt mig.”

   

Så börjar Susanne Merz sin bok om kampen mot en rad svåra sjukdomar och kampen för en vård värd namnet. Boken skildrar inte bara en patients upplevelser, utan en sjukvård i sönderfall - en vård med inbyggda systemfel. I Sverige finns lagstiftning som reglerar hälso- och sjukvården, men att bryta mot dessa lagar får sällan konsekvenser för de ansvariga. Patienten står ofta rättslös.

Susanne Merz, socionom och magister i klinisk medicinsk vetenskap, föddes 1961, växte upp i Tyskland och arbetade med medicinsk rehabilitering såväl där som i Sverige. 1995 blev hon kroniskt sjuk och fick kämpa i åratal för att få den svenska vården att diagnosticera sjukdomar som cancer, stroke, fästingburna infektioner och brist på livsviktiga hormoner. 2007 tvingades hon resa runt i Europa på jakt efter en hjärnkirurg, som kunde operera den kärlmissbildning som annars skulle ha berövat henne talförmågan. Susanne Merz förlorade till sist kampen mot cancern. Hon avled 2013.

Arbetet med den här boken var det viktigaste för Susanne Merz den sista tiden i livet. Hon visste att den inte skulle kunna hjälpa henne, men hon hoppades att den skulle kunna bidra till att andra inte råkar ut för samma behandling. Hon ville att boken skulle läsas av politiker, beslutsfattare, patienter och alla med intresse för medicin och sjukvård.

Boken omfattar 276 sidor och kan köpas för 190 kr på Nomen/Books-on-demands webbshop.

Provläs två avsnitt ur boken:

Ladda ned kapitlet ”Fästingsjukdomar – inte bara borrelios” (14 sidor) som PDF-fil här.

Kapitlet om fästingburna sjukdomar. Susanne visade sig inte ha bara en fästingburen sjukdom utan flera. Det talas ju främst om borrelios, men hon hade tre eller fyra: borrelios, anaplasmos, bartonellos och kanske också babesios.

Ladda ned avsnittet ”Missad hjärnblödning” (28 sidor) som PDF-fil här.

Ett dramatiskt avsnitt som beskriver hur Susanne tappade talförmågan flera gånger pga av en kärlmissbildning i hjärnan. Hon förstod att hon skulle behöva en avancerad hjärnoperation, där hon måste vara vaken medan den pågick så att man kunde kontrollera att kirurgen inte skadade talfunktionerna. Men i Sverige kunde hon inte få den hjälpen.