Årets nättidskrift 2005

  
   

    

Den 17 december 2005 utsåg Föreningen för Sveriges nättidskrifter (FSN) Årets Nättidskrift 2005. Prisceremonin hölls i samband med Föreningen för Kulturnät Sveriges extra årsmöte och var i år ett samarrangemang mellan de båda föreningarna.

Redaktionen för Beyan.net, som representerades av Bawer Coskun och Hülya Uzunel, vann förstapriset (guld) med motiveringen:

För ambitionen att ge kurdiska ungdomar i Sverige en röst - som även engagerar den som inte är kurd. Initierad och bred journalistik om allt från kultur, etik, teknik och vetenskap till media och samhälle. Dessutom aktuella och välskrivna film-, bok- och musikrecensioner. Allt med ett kurdiskt perspektiv som breddar det stundom alltför svenska medieperspektivet.

Andrapriset vanns av dagensbok.com. Ylva Lagercrantz överlämnar silverdiplomet till fr.v. Björn Waller och David Enemar. På bilden syns också Siri Reuterstrand från Föreningen för Sveriges Nättidskrifter. Så här löd juryns motivering till priset:

Med tusentals sökbara bokrecensioner är denna litteratursajt ett eldorado för bokslukaren. Dessutom finns bonusläsning som recensioner av namnkunniga gästskribenter, nyhetsnotiser och fördjupande artiklar. Det är imponerande och heltäckande om bokens förtrollande värld.

Tredjepriset (brons) vanns av tidskriften Blaff!. På bilden syns fr.v. Lena Öhman, Teo Larsson (i rödvit klädsel), Erik Larsson, Erik Gustafsson, och Per Cederberg. Juryn motiverade priset så här:

Blaff! Pang! Boom! För sin nyskapande och vansinniga serietidningsjournalistik. Kan man se vår galna värld på ett bättre sätt än genom fiktiva bildrutor? Nej, är svaret efter att ha läst Blaff.

De nominerade nättidskrifterna var (i bokstavsordning):
Agamemnon, Beyan.net, Blaff, Dagens bok, Dagens skiva, Epigon, Forskning.se, O-tidskrift , samt Slynglar, vars redaktion syns på ovanstående bild.

Från minglandet: Siri Reuterstrand (t.v.) ordförande i Föreningen för Sveriges Nättidskrifter och Ylva Lagercrantz, redaktör för den prisbelönta scentidningen Nummer.se. Ylva satt med i juryn för Årets nättidskrift, tillsammans med Peter Alsbjer, Länsbibliotekarie i Örebro län, och Erik Stattin, redaktör för bloggen mymarkup.net.

Här är det Gail Watt och Carin Lundhquist Frenning från Föreningen för Kulturnät Sverige som diskuterar.